top of page

MINI BIO

Begoña Egurbide Margañón

El seu treball està lligat a la poesia, l'inconscient, la mirada, la pintura i les eines digitals; les seves primeres obres investiguen la relació entre paraula i imatge insistint en les connexions entre el mental, el visual i els continguts del pensament traduïts en el llenguatge.

A partir de 1993 incorpora la fotografia, el vídeo i les noves tecnologies a l'experimentació visual. S'interessa per la construcció de la consciència, l'accés a la memòria, la inestabilitat de les emocions, i la relació entre l'imaginari, el simbòlic i el real.

En 2001 comença el projecte Aprenentatge, que aborda els diversos nivells narratius que generen els canvis generats en la memòria, i la distància amb la qual recordem la pròpia experiència. Aquest projecte es gesta en la intuïció d'un univers perdut per sempre en el si matern, en el qual la infància, la joventut, la maduresa i la vellesa romanen incrustats per a manifestar-se a trossos en qualsevol moment. L'experimentació se centra en la lenticularidad, tècnica que origina en certa manera un efecte de temps obert, de relat trencat, esquerdat, que permet que la imatge pugui ser llegida com una acumulació d'instants, fora del control conscient, o com un únic instant sostingut.

En 2010 comença el projecte sobre les migracions contemporànies, Un altre Lloc, una col·laboració entre Mèxic i Barcelona.

Entre 2015 i 2018 treballa en dos projectes entrellaçats, The Oceanic Gaze i Textos Acrobàtics. El primer se centra en els fluxos que vinculen el desig i la societat; el segon, emfatitza la subordinació de la diferència a la identitat. Els dos insisteixen sobre els límits diferencials de l'activitat humana que enfronten la identitat a la cultura, i sobre les relacions de poder que s'estableixen en el llenguatge.

Paral·lelament desenvolupa un projecte de col·laboració en l'espai LA CERA 13, on un col·lectiu d'artistes i creadors joves tenen la possibilitat d'experimentar i actuar sense les pressions del mercat.

 

A l'agost de 2018 un accident li deixa sense poder utilitzar les mans durant sis mesos, la qual cosa li permet investigar sobre la desertització i els límits de la societat del benestar. 
Comença el projecte ELS ULLS BLAUS, centrat en les conseqüències i les contradiccions que el desig de benestar i el desdeny feia els ecosistemes estan provocant l'entorn i en el qual està treballant en l'actualitat.

Doctor Cum laude amb la Tesi LA FORMA DE LA MEMÒRIA. MEMÒRIA LENTICULAR, forma part del Departament d'Arts Visuals de la EscolaMassana de Barcelona, adscrita a la UAB.

Col·labora habitualment amb el poeta Sixto Pélaez i amb l'artista Marcel•lí Antúnez, i exposa amb les galeries Anya Tish, (Houston), USA. Borsa d'Art, (PortoAlegre, el Brasil), i Ethra, (Ciutat de Mèxic).

bottom of page